78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 18. 6. 2009
Re: Mor je vsude kde se podivam

Tady se pohybujeme v několika rovinách
1) Mor a úly
2).Mor a diagnostika
3) Mor a jeho likvidace
4) Mor prevence
5) Mor a genetika
1
Nové úly tuto problematiku nemohou nijak standatrizací vyřešit
2
Jak se zlepšují diagnostické metody tak víme o větším množství stanovišť kde se vyskytlüje a doposud nepropukl v klinické stádium. Kde berete tu jistotu že to tak nebylo vždycky?
3
Je to hodně sporná metoda boje proti nemoci již jen to že při likvidaci stanoviště se manipuluje s obrovským množstvím materiálu . To musí být obrovská kvanta spor která se takto dostanou do ovzduší. a stávají se tak potencionálním nebezpečím V různých zemích to řeší různě a výsledky jsou asi tak stejné. Mor je tu stále
4
Jsme u dvou nejdůležitějších bodů
a) chování včelařů a obměna díla
b) zvětšováním stanovišť porušujeme vzdálenostní bariéry pro přenos chorob
c) honba za vysokými výnosy nákupy ste nových a nových matek od kterých získám více medu. Vždy je však něco za něco. Podívejte se kolem sebe každé zvětšení výnosu nebo zlepšení vzhledu našich potravin vyžaduje více a více chemie protože ty nové odrůdu a plemena jsou citlivější k nákazám jak z genetických důvodů tak kvůli větší koncentraci
5
Jsme u genetiky tady je ta největší možnost jak tento problém omezit
a) likvidací celých stanovišť přicházíme o to nejcennější TOLERANCI
b) Je velkou módou F1 málo kdo však ví jak s tímto dále zacházet a co se dějě při dalším rozchovu
c) nikdo se již nechce věnovat pracnému šlechtění svého chovu Chováme se spotřebitelsky a nezajímá nás při nákupu nových matek nic jiného než kolik donesou. to je to nejhorší ze všeho.

Závěrem
ohlédněme se za sebe a zamysleme se nad svým přístupem k problému a hlavně neobviňujme druhé Sami dobře víte jak nové plásty které necháváme na zimu v úlu vypadají ,když se na jaře posunou do medníku Někdy mě stavební rámek po sezóně připadá jak několika letý


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Mor je vsude kde se podivam
> Datum: 18.6.2009 09:12:42
> ----------------------------------------
> J.Kala
> Zeptejte se výrobců úlů co je všeobecně považováno za standard, čeho vyrábí
> nejvíc, po čem je poptávka a co je skladem. Nástavky 11 rámků 39x24 ( aspoň
> při mé návštěvě např. u p. Břínka koncem loňského roku to tak bylo ).
> A za ceny, kdy se jen málokomu vyplatí to bastlit doma na koleně.
> Proto si nemyslím, že je to standardu a o ceně.
> Víte kolik včelařů v těchto úlech kvalifikovaně a úspěšně včelaří?
> Já tuto míru osobně nezavrhuji, pokud úl umožňuje respektovat veterinární
> požadavky.
> Za standard je považován také Langstroth, Optimal a Tachov.
> Kdo nařídí, který je ten jediný správný?
> -------
> Od zadu:
> To nikdo nanařídí, to nařídí ten, kdo to začne valit za cenu, že se to
> nikomu nevyplatí bastlit.
> U mě je to asi tak 150 za NN a 200 za 24cm.
>
> IBM to taky nikdo nenařídil co bude standardem u personálních počítačů.
> A jaká míra, to je věc toho kdo to bude vyrábět.
>
> Nad to se mi to nevyplatí, protože nástavek 24cm mám znormován včetně
> režijních a manipulačních časů po letošním
> podvečerní maloserii, kde jsem měřil časy. Vyšlo mi na vysoký nástavek
> 1/2hodiny a materiálové náklady 10Kč. Sponky, vruty, lepidlo, uzávěr česna.
> Prostě mě to zajímalo, tak jsem to přesně měřil.
> Je to ovšem bednařina, tak jak původně byly nástavky z beden.
>
> ALe raději si každých 5 let koupím takovou bednu za 200Kč, než abych
> nějakou za 300, 400 a víc natíral, desinfikoval, vyvařoval atd. Vysoký
> celodřevěný nástavek za 450kč jak koukám na výše uvedený ceník mně povede k
> dobré péči o úly, nákupu barev atd. Budu na nástavek koukat jak na
> investici a ne spotřební materiál s životností cca 5let.
>
> A jakmile u rámku povolí sponky, tak jej neopravuji a šáhnu po novém,
> protože tam už naštěstí výrobce vydrátkovaných rámků za cca 15Kč je.
> Vzpomínám, že první várku vydrátovaných hofmanů jsem kupoval za 12 a něco.
> Teď dojíždím předloňskou zásobu. TAk uvidím. Ale jít a rozdělat balík
> vydrátkovaných rámků za 15 Kč kus, to si myslím každý rozmyslí, nějaký
> starý opravovat, překlepávat hřebíky, mezerníky atd.
> --------------
> Z mého pohledu právě proto neplnil Svaz tu funkci někoho, kdo má velký
> rozpočet a kde se vyplatí být a využívat synergické efekty společných
> objednávek, nákupu atd.
>
> Pokud někomu leží na srdci výměna úlů a mor atd., tak místo shánění
> nějakých dotací po dvou úlech se spoustou papírů mohl prostě rozhodnout, že
> standard je 39cm 11 rámků bez falce a poptat dodávku 10 000kusů vysokých a
> nízkých ve skutečných fabrikách nebo fabričkách, kde mají zkušenosti se
> sériovou výrobou a jsou vybaveni.
>
> Kdysi jsem měl předjednáno při daleko menším mnnožství než 10tis. výrobu
> nástavků a hledal jsem tady lidi do party co by to objednali se mnou.
> Nástavek 24cm při první serii asi 1000ks vyšel tehdy na míň jak polovinu
> toho co nabízeli nejlevnější výrobci.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36247


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 18. 6. 2009
Re: Mor je vsude kde se podivam

Souhlas.
Co pamatuji za změny za posledních 30 let, včelaři vesměs rezignovali na
chov vlastní linie, tehdy prakticky každý včelař nad zhruba 10 včelstev
rozchovával a udržoval nějakou svou linii, jen občas osvěženou nákupem matky
od někoho jiného. Vybíral pro rozmnožování nejlepší včelstva a brakoval ty
nejhorší. Dneska se matky nakupují a maximálně rozchovávají v další
generaci, pak už ne. Taky se tím ale dosáhlo znatelného zvýšení výnosu i při
znatelném zhoršení snůškových podmínek, hlavně v červenci a srpnu. Počet
včelstev na stanovištích se zvětšuje, protože chov v nástavkových úlech
nevyžaduje tolik času a výnos z jednoho včelstva vztaženo k průměrné mzdě
klesl až desetkrát, takže na stejný výnos bylo zapotřebí celkový počet
včelstev zněkolikanásobit.
R. Polášek
----- Original Message -----
From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 18, 2009 1:40 PM
Subject: Re: Mor je vsude kde se podivam


Tady se pohybujeme v několika rovinách
1) Mor a úly
2).Mor a diagnostika
3) Mor a jeho likvidace
4) Mor prevence
5) Mor a genetika
1
Nové úly tuto problematiku nemohou nijak standatrizací vyřešit
2
Jak se zlepšují diagnostické metody tak víme o větším množství stanovišť kde
se vyskytlüje a doposud nepropukl v klinické stádium. Kde berete tu jistotu
že to tak nebylo vždycky?
3
Je to hodně sporná metoda boje proti nemoci již jen to že při likvidaci
stanoviště se manipuluje s obrovským množstvím materiálu . To musí být
obrovská kvanta spor která se takto dostanou do ovzduší. a stávají se tak
potencionálním nebezpečím V různých zemích to řeší různě a výsledky jsou asi
tak stejné. Mor je tu stále
4
Jsme u dvou nejdůležitějších bodů
a) chování včelařů a obměna díla
b) zvětšováním stanovišť porušujeme vzdálenostní bariéry pro přenos chorob
c) honba za vysokými výnosy nákupy ste nových a nových matek od kterých
získám více medu. Vždy je však něco za něco. Podívejte se kolem sebe každé
zvětšení výnosu nebo zlepšení vzhledu našich potravin vyžaduje více a více
chemie protože ty nové odrůdu a plemena jsou citlivější k nákazám jak z
genetických důvodů tak kvůli větší koncentraci
5
Jsme u genetiky tady je ta největší možnost jak tento problém omezit
a) likvidací celých stanovišť přicházíme o to nejcennější TOLERANCI
b) Je velkou módou F1 málo kdo však ví jak s tímto dále zacházet a co se
dějě při dalším rozchovu
c) nikdo se již nechce věnovat pracnému šlechtění svého chovu Chováme se
spotřebitelsky a nezajímá nás při nákupu nových matek nic jiného než kolik
donesou. to je to nejhorší ze všeho.

Závěrem
ohlédněme se za sebe a zamysleme se nad svým přístupem k problému a hlavně
neobviňujme druhé Sami dobře víte jak nové plásty které necháváme na zimu v
úlu vypadají ,když se na jaře posunou do medníku Někdy mě stavební rámek po
sezóně připadá jak několika letý

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36249


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu